Tid til at se på katten med nye øjne!

Af Fie Tiedemann, fagveterinærsygeplejerske i klinisk etologi
 

Det er en velkendt opfattelse at katte ikke kan trænes da de angiveligt kun gør, hvad de selv vil dem. At de er deres egne og passer sig selv. Problemet med denne opfattelse af katte, er at den dels ikke yder katte retfærdighed, men også er med til at fastholde katte i en rolle som skader deres velfærd. Hvis katte er så selvstændige, kan de vel klare sig selv? Hvis man ikke kan lære dem noget, hvorfor så bruge tid på dem?
Det er på tide at gøre op med denne opfattelse af katte!

 

Kattens natur

Hunde og katte er de mest populære kæledyr og sammenlignes konstant. Katte er ikke små hunde og bør ikke behandles sådan, hverken når det kommer til deres helbred eller adfærd. Men at opfatte katte som uafhængige af mennesker og ikke trænbare, modsat den sociale og samarbejdsvillige hund, er meget unuanceret.

Katte er ikke uafhængige af mennesker og kan sagtens lære tricks og øvelser. Man skal selvfølgelig være opmærksom på at katte og hundes kommunikation med artsfæller og med os mennesker, er meget forskellig fra hinanden. Samarbejde er mere naturligt for hunden, som i høj grad bruger sit kropssprog til at kommunikere. Heri ligger også en del af forklaringen på deres succes som kæledyr for mennesker, der ligesom hunden, er sociale individer der lever tæt sammen med andre. Katte lever naturligt med en større afstand til andre katte og kommunikerer i højere grad via dufte og i mindre grad med kropssprog.

Katte og hunde har imidlertid også flere ting tilfælles. De er gennem tusinder af år blevet tilvænnet og tilpasset et liv tæt op af mennesker. Og akkurat ligesom alle levende individer, vil de gerne gøre noget for at få en belønning!
 

Træning – derfor!

Selvfølgelig er der praktiske elementer i at træne med sin kat, men det handler i høj grad om at træning knytter bånd mellem ejer og kat. For de fleste mennesker er graden af engagement og stærke følelser for deres kæledyr, tæt knyttet til graden af respons, de får fra dette. Gensynsglæde, tæt kontakt og reaktion på ejerens ord udvist af dyret, får ejeren til at føle stærkere for dyret. Det er helt naturligt og vel også grunden til at vi ønsker at holde kæledyr: fordi deres tilstedeværelse giver os noget. 

At katte ikke reagerer på ejers kalden eller ikke opsøger ejer på samme måde som en hund, tolkes af mange som ligegyldighed med ejer. Der er naturligvis forskel på, hvor socialiseret og interesseret i menneskeligt samvær katte er, men ofte hænger det mere sammen med om katten får noget ud af samværet. Nogle katte er ikke synderligt interesserede i kæl, men langt de fleste katte som får positiv opmærksomhed fra ejer i hverdagen, vil opsøge ejer og hilse på når ejer f.eks. kommer hjem fra job.
 

Den rette belønning

Den helt oplagte belønning til træning er naturligvis godbidder. Katte er fra naturens side indrettet til en meget specifik kost og indtager derfor ikke, hvad som helst. Derfor må man prøve sig frem for at finde netop den lækre haps som ens kat vil arbejde for. Man skal naturligvis huske at godbidderne kun skal udgøre et supplement til den normale kost og, hvis katten har fået ordineret et specielt foder ved dyrlægen, bør man have denne til at sige god for godbidderne. Hos dyrlægen kan man købe et særdeles næringsrigt vådfoder som er lavet specielt til alvorligt syge dyr og derfor smager særdeles godt. Mange katte som ikke vil have godbidder, vil gerne spise dette vådfoder, så det kan man bruge som alternativ.

Når man træner, er små bidder der hurtigt er spist, bedst. Katten skal ikke bruge lang til på at spise godbidden, da det kan gøre det svært for den at forstå, præcis, hvad for en adfærd der udlæste godbidden.
 

Hvad kan man træne?

Hvorfor ikke katten noget der kan være enormt praktisk, nemlig indkald. Katte kan sagtens lære at komme når man kalder. Mange ejere fortæller at deres katte reagerer prompte på raslen med dens mad eller et gaffelslag mod en dåse. Og det er jo faktisk et indkald! Så hvorfor skulle den ikke kunne lære at reagere på sit navn?

Håndtering er også særdeles praktisk at lære sin kat. Håndtering dækker over at man vænner sin kat til at blive berørt og løftet på. Dette sker også gradvis ved normal kontakt med katten, men ved at sætte det mere i system, kan man arbejde specifikt med f.eks. negleklip, børstning, tjekke tænder og endda pille-indgivning. Her kan dåsefoderet være super: man tilbyder lidt på en ske, og mens katten spiser, berører man katten det sted man ønsker. Når man fjerner foderet, stopper berøringen også. Katten vil lære at koble den gode mad med berøringen og dermed opleve berøringen som positiv.

Kontaktøvelser som ”sit”, ”dæk”, ”gi’ pote” kan katte også sagtens lære! Disse øvelser har praktiske fordele især ved hunde, men ved både hund og kat, tjener de også til at styrke forholdet og samarbejdet mellem ejer og dyr.

Apportering er oplagt at træne med katte, det er helt naturligt for dem at bære deres byttedyr til et passende spisested, så legetøjsmus og små bolde kan sagtens bruges!

Aktivitetslegetøj er et hit til inde-katte, men også katte der kommer udenfor, kan have stor glæde af denne type legetøj. De fleste kender efterhånden til dens slags legetøj til hunde, men der findes også masser af varianter til katte. Aktivitetslegetøjet fyldes med kattens foder eller godbidder. Start med noget der er nemt og opgrader efterhånden som katten forstår ideen.

Man kan sagtens selv lave aktivitetslegetøj til katte, f.eks. er toiletruller, der er limet sammen ofte et hit. Katte elsker generelt at stikke poterne ind i huller, det minder om jagten på mus i musehuller. En papkasse med godbidder og huller i er et sikkert hit. Katte bruger deres syn på jagt og reagerer hurtigt på bevægelse. Vis derfor gerne katten at godbidderne er i legetøjet ved at kaste godbidderne let ind eller ned i legetøjet. Hjælp katten på vej, ved at rasle eller skubbe til legetøjet. Ofte vil man blive overraskede over, hvor god katten faktisk er til at få sin godbid, når først den har fået succes med opgaven. Og hvor sjovt den synes det er!
 

Succes med træningen

Som med al træning og aktivering, drejer det sig om at vælge det rette tidspunkt at træne på. Katten må gerne være sulten og der skal ikke være for mange forstyrrelser rundt omkring. Som træner skal man være tålmodig og sørge for succes. Man sørger for succes ved at starte med simple ting, så katten kan blive belønnet hyppigt. For hvem gider arbejde, hvis der ikke kommer noget ud af det? Derudover skal man tage højde for at katte foretrækker hyppige, korte seancer, da det minder om den måde de går på jagt på.  

Personlighed, prægning og socialisering spiller dog en stor rolle for, hvordan en kat motiveres til at arbejde. De mange hunderacer er avlet til forskellige formål og hvad der motiverer den ene race, siger ikke den anden race noget som helst. Som gruppe er katte mere ensartede, men også her er der tale om raceforskelle mht. temperament, aktivitetsniveau og social adfærd. Man må se på katten som individ og vurdere, hvad den kunne være motiveret for at lave.
 

Sjovt for katten – og for ejeren!

Som ejer er det fantastisk at opleve sin kat opsøge ens selskab og opfordre til leg og træning. Det er her, det går op for én, at katte er meget mere end selvstændige musejægere, der kun gør som det passer dem. Herfra skal derfor lyde en opfordring til at træne med din kat og dermed se med andre øjne på den lille tiger i sofaen!